Олимпийският шампион в дисциплината скок на височина от Игрите в Лондон 2012 Иван Ухов е сред 12-те руски спортисти, които са наказани заради употреба на допинг. Това постанови Спортният арбитражен съд (CAS) в Лозана.

Резултатите на Ухов за срок от 3 години, включително по време на Олимпийските игри през 2012 г., са анулирани и той следва да бъде  дисквалифициран от всички състезания, което означава, че американецът Ерик Кинард може да получи златния медал, а Робърт Грабарз от Великобритания, Дерек Друен от Канада и катарецът Мутаз Еса Баршим би следвало получат сребърните отличия.

Решението на САS е въз основа на доказателства от доклада „Макларън”, според който Русия е организирала програма за употреба на допинг, подпомагана от държавата.

12-те атлети имат 21 дни да обжалват решението.

САS се аргументира, че спортистите "са участвали в и/или са се облагодетелствали от програми за допингиране с анаболни стероиди и са се възползвали от специфични защитни методи" от Лондон 2012 г. до Световния шампионат по лека атлетика в Москва през 2013 г.

Ухов е наказан за 4 години, същата е и санкцията за световната шампионка в женския скок на височина през 2013 г. Светлана Школина, докато Татяна Лисенко, която спечели световното злато в хвърлянето на чук, е отстранена от спорта за 8 години.