Международният колоездачен съюз (ЮСИ) отне правата на Дилан Грьоневеген за следващите девет месеца заради катастрофа в спринтовия финал на обиколката на Полша, която остави негов съперник в кома и с множество лицеви травми. Той няма да кара в официални състезания до 7 май и ще пропусне пролетния сезон, както и Париж-Ница.

"Инцидентът от първия етап на колоездачната обиколка на Полша ще бъде винаги черна страница в кариерата ми", казва нидерландецът в изявление, разпространено от отбора му Jumbo-Visma.

Грьоневеген, който има четири етапни победи в Тур дьо Франс, пресече пътя на сънародника си Фабио Якобсен пред финалната линия на 5 август и го изпрати в предпазните ограждения. Той бе дисквалифициран и Якобсен взе победата, но докато бе в изкуствена кома и реконструкция на лицето.

От ЮСИ обясниха, че Грьоневеген "признава вината си и съзнава, че е нарушил състезателната линия, с което е извършил непростимо нарушение" на правилата.

"Надявам се, че случилото се е ценен урок за всеки спринтьор. Следя новините за възстановяването на Фабио и се надявам той да се завърне скоро", добавя нидерландският колоездач./БТА


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.