Българката Станислава Бойчева стана световен шампион в най-тежкия стил – карате киокушин на първенството на планетата на KWU (в категории) на 4 октомври миналата година в Хабаровск. Вчера обаче тази титла и бе отнета. 

Българката бе уличена във взимане на допинг. Световната антидопингова агенция е открила в урината ѝ следи от метенолон. Така тя ще бъде принудена да върне медала и купата от Световното първенство по карате киокушин KWU, съобщи сайтът "Файт Нюз".

С това лошите новини за България не свършват. Още един българин е дал положителна допинг проба. Това е Христо Георгиев (95+ кг.). На него също му се отнема бронзовият медал от Световното първенство.

Общо шест положителни проби са установили от WADA от Световното първенство по карате, което се проведе в началото на октомври в Хабаровск. Освен отнетите титли, KWU спира правата на всички шестима каратеки за срок от две години.

На база на отнетите титли и медали се размества класирането в шест категории. Добрата новина тук за България, е че други двама българи ще се изкачат нагоре в класирането. Това са Виолета Литовска (до 55 кг.), която ще получи сребърен медал и Деян Братков (до 75 кг.), който ще вземе същото отличие.