Стартът на Европейското първенство по скокове на Батут във Варна бе отложен с ден заради нарушения въздушен трафик в Европа. Това съобщи на официална пресконференция в морската столица днес президентът на родната федерация по скокове на батут Стоян Димитров. На нея присъстваха също треньорът на националния отбор на България Димитър Минчев, както и олимпийският шампион от 2004-а в Атина –украинецът Юрий Никитин. Стоян Димитров разкри, че до вчера до 11,00 часа самото провеждане на Европейското е било пред провал. Около час и половина по-късно е обявено решението на Европейския гимнастически съюз, че първенството може да се състои, но с условието да бъде отложен стартът.

Така то ще се проведе на 22-и, 23-и и 24-и април. В четвъртък още в 9 сутринта ще започнат квалификациите, които ще продължат вероятно чак до 24 часа. Официалното октриване ще е същия ден, но от 16 часа. Европейското първенство ще бъде открито от министъра на спорта Свилен Нейков и кмета на Варна Кирил Йорданов. Сериозни са затрудненията, които срещат различните национални отбори при пътуването си до България. Повечето от тях пътуват до Варна с автобуси. Засега в морската столица са пристигнали тимовете на

Украйна, Беларус, Турция, Азърбайджан, Унгария и Гърция. Останалите се очакват тепърва. Ирландия и почти сигурно Португалия няма да вземат участие в надпреварата. Очакват се над 600 спортисти и около 220 души треньори и съдии. За 2010 година тази спортна проява се очертава като най-мащабната в България. Ще бъдат раздадени 204 медала.

ПРОГРАМАТА:

22 април: 09,00-20,00 -квалификационни състезания

23 април: 09,00-20,00- квалификационни състезания, финали, церемония по награждаване

24 април: 09,00-20,00-финали, церемония по награждаване