Отлично се представиха варненските състезатели на СК “Ичи Геки” на Откритото първенство по карате киокушин в Ню Йорк. Това стана ясно на днешната пресконференция, дадена от председателя на клуба Емил Костов, световен и 4-кратен европейски шампион. При 12-годишните Виктор Вълчев стана трети на ката.

Парадокс за цялото първенство е срещата на Вълчев на кумите при 12-годишните на финала. Нашият състезател е с 45 кг. по-лек от съперника си от Сърбия, който е близо 185 см, срещу 143-те сантиметра на Виктор Вълчев. Във всички случаи сърбинът не е “редовен” състезател, но това се пропуска от организаторите и сърбинът печели финала, Вълчев е втори.

Бургазлийката Гергана Апостолова спечели титлата на ката при жените, след като й липсваше eдинствено медал от това първенство. Захари Дамянов от “Ичи Геки” загуби на полуфинала от бразилеца Тихера, който в момента е най-добрият при мъжете в света, като се очаква да стане и Световен шампион в Токио.

Христо Колев/Разград/ остана 4-ти при юношите до 17 г.

“Радвам се на тези успехи. Захари ме изненада с добрата си игра. Гергана Апостолова също бе на висота. За малкия Виктор няма какво да кажа. Беше чудесен,” заяви Емил Костов.

За отличната си игра на Откритото първенство по карате киокушин в Ню Йорк варненецът Захари Дамянов е получил лична покана от шефа на международните връзки в световната централа шихан Горай да участва на СП без категории в Токио през ноември /16-18.11/.

“Това е голяма чест за състезателя и за мен, като треньор. Вече няма да ходя на СП само като наблюдаващ, а ще имам и състезател,”каза треньорът в СК “Ичи Геки” Емил Костов. Около 187 състезатели се очаква да вземат участие на СП в Токио. Няма да е изненада, ако Захари Дамянов се завърне с медал от Токио. Дамянов няма да участва на ЕП преди това с цел да се запази за шампионата в Япония, който се провежда на 4 години. Захари Дамянов се завърна с купа за “Най-голям боен дух” от първенството в Ню Йорк и лично се харесал на световните шефове на този спорт.