Кметът на София Йорданка Фандъкова награди първия победител в маратона на София- Станимир Ненов. Ветеранът бе възпрепятстван да присъства на церемонията и призът получи неговия син Ивайло Ненов.

Организаторите обявиха, че 250 атлети са заявили участие в класическата дистанция 42,195км- от тях 74 чужденци при мъжете със сериозни постижения. При жените 9 са атлетиките извън България, като на старта ще застане и австралийка. Сред фаворитите за първото място при мъжете са етиопец, мароканец, поляк и литовец, но със сериозна подготвка е и защитаващия титлата си Шабан Мустафа /България/.

При дамите огромни са очакванията за силно бягане на шесткратната шампионка Милка Михайлова и Силвия Дънекова.

Освен наградния фонд от 25 хиляди лева, ще има и много предметни награди за 4-те дистанции. Навръх рождения си ден в неделя на 6-ти октомври в официалната церемония като спонсор ще участва и волейболната легенда Любо Ганев.

В масовия старт на 3км ще се включи председателят на БОК Стефка Костадинова.

Бос от компанията генерален спонсор на маратона ще бяга 18км и получи стартовия си номер от главния мениджър на събитието Анатоли Илиев. Станимир Василев от Изи кредит е участник в маратона на Истанбул и има сериозен опит в дългите дистанции.

Маратонът на София тази година е посветен на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 година. "Призовавам столичани и гостите на града да се включат в този празник. Синоптиците обещават хубаво време за неделя, надявам се и шофьорите да са по-благосклонни към затварянето на улиците", коментира кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Състезанието ще се проведе по булевард Евлоги Георгиев в участъка между Националния стадион Васил Левски и моста на НДК. Улиците по маршрута ще бъдат затворени между 7 и 15 часа, съобщиха още организаторите.

Отличиха първия победител в маратона на София

Програма на маратона на София: 9:45 часа - старт на 3 км. - масово бягане 9:50 часа - старт на 6 км. 10:05 часа - старт на 18 км. 10:00 часа - старт на 42.195 км. Старт/финал ул. "Ген Гурко", бул. "Христо и Евлоги Георгиеви", бул. "България", бул. "Витоша", ул. "Забърде", бул. "Петко Каравелов", бул. "Христо и Евлоги Георгиеви", ул. "Ген. Гурко", Финал - пред Националния стадион "Васил Левски".

Спортно-развлекателна програма: 9:30 часа - начало на градски шампионат по баскетбол 3х3 10.10 часа - Сутрешна гимнастика 10.30 часа - Демонстративен мач по тенис на токчета с участието на популярни изпълнители като Белослава, Мария Илиева и други 11.00 часа - ОБучения по мини тенис на деца и ученици, организирани и провеждани от Българска федерация по тенис и висококвалифицирани инструктори 11.10 часа - Професионална демонстрация по такуондо WTF - СК "Джи До Куан" 11.30 часа - Съчетание, изпълнено от Клуб по Естетическа групова художествена гимнастика 11.50 часа - Демонстрации по тъч ръгби в изпълнение на ръгби клуб при НСА 12.10 часа - Демонстрация и информираност от представители на Алпийска експедиция за подготовката и покоряването на популярни шест хилядни върхове 12.30 часа - Джу Джицу - Централен полицейски таекуондо клуб.