Тази нощ, в 1.30 българско време, Ню Орлиънс ще събере погледите на цял свят. Балтимор Рейвънс и Сан Франциско 49-ърс ще излязат един срещу друг за безценния трофей от Супербоул. Финалът в американската футболна лига NFL е най-гледаното събитие, а секунда реклама струва милиони долари.

Супербоул 2013 е всъщност Супербоул XLVII, както повелява традицията. Но защо вместо да се спрем на лесното 47, трябва да е римското XLVII? Откъде идва цялата тази традиция с римските цифри?

Номерацията се изписва по този начин почти от самото начало - 1971-ва година. Тогава, Супербоул номер 5 станал Супербоул V. Промяната се случила по настояване на Ламар Хънт, собственик на Канзас Сити Чийфс и една от най-големите фигури в развитието на американския футбол. В тази година, петото издание на Супербоул било спечелено от Балтимор Колтс, след победа над Далас Каубойс със 16-13.

Бийонсе ще пее на почивката на Супербоул

източник: Reuters

Хънт бил мъж с много идеи, повечето от тях - доста добри. Именно той въвежда всъщност и понятието Супербоул. И след като предлага римските цифри, веднага всички се прехласват по тях, и дори първите четири издания също са записани със задна дата от I до IV.

Спортният историк Боб Муур разказва: "Това бе изцяло идея на Хънт. Хората веднага я харесаха, дори да не можеха да кажат защо. Преди беше просто част от нещата, но сега трудно можем да си представим Супербоул без тези цифри."

Хънт, който почина на 74-годишна възраст през 2006-та, е имал акции в седем различни клуба в различни спортове, и е член на осем различни Зали на славата. Синът му Кларк обаче твърди, че римските цифри за Супербоул са една от големите му гордости.

Бийонсе ще пее на почивката на Супербоул

източник: Reuters