Държавната агенция за младежта и спорта представи двата идейни архитектурни проекта за изграждане на спортна зала и по-специално ледена пързалка на мястото на бившия стадион "Юнак". В неформалния конкурс, съвместно с вестник „24 часа”, най-добър е проектът на Милен Мечкуев, следван от този на Мартин Ангелов, които са студенти пети курс по архитектура. Двамата бяха дарени и с награди - лаптоп с чанта -на церемонията, на която не присъства поканеният кмет на София Бойко Борисов.

Двукратната световна шампионка по фигурно пързаляне и председател на БФ по Кънки Албена Денкова бе сред гостите.

ДАМС и Национална спортна база обявиха, че ще откупят двата проекта, от които ще излезе отличен съвместен вариант за построяване на съоръжението.

„Разговарях със специалисти, които одобриха изцяло визията на тези проекти. Аз се надявам в бъдеще там да има едно място за развлечение и спорт. Благодаря на всички, които участваха в тази идея и най-вече на Албена Денкова, която е символ на фигурното пързаляне в България и се надявам именно тя да пререже лентите на бъдещите пързалки у нас. Разговарях по телефона с кмета на София Бойко Борисов, който трябваше да присъства днес тук. Той одобрява идеята, като има опасения само за финансирането. Търсят се начини за финансиране на проекта. Предстои да установим цената на такъв един проект. Да видим дали има възможност държавата да инвестира или има интерес от инвеститор, който да участва в този проект. Не е моя самоцел да строя зали, а просто те са в интерес за спорта” каза председателят на ДАМС Весела Лечева.

„Мартин и Милен дойдоха при мен по време на световното юношеско първенство и като видях проектите бях много приятно изненадана. Затова поех ангажимент лично да ги предам на Весела Лечева и Бойко Борисов. И двата проекта са много красиви. За мен да има пързалка е мечта и цел, която искам да постигна. За мен е важно, че има проекти за ледена пързалка, но нищо не зависи от мен. Настоящите съоръжения са остарели и некомфортни. Всички знаете, че без материална база спортът ще загине. Освен това пързалката ще е много полезна за децата, за младите хора. От страна на федерацията наистина имаме нужда и от голяма мултифункционална зала, която да може да побира европейски и световни първенства и бъдеще кандидатури на федерацията, но от друга страна имаме нужда от тренировъчни зали. Така, че каквото стане ще е добре дошло и с голяма благодарност ще приема това нещо от страна на държавата” коментира Албена Денкова.

Проектът на Милен Мечкуев цели да има повече зеленина и е разделен в две части - едната включва зимната пързалка с всички необходими помощни помещения в нея, а другата - възстановяването на "синьото" кафе, детски площи, магазини и подземен паркинг за около 300 автомобили до бъдещата станция на метрото. Според този проект капацитета на пързалката е за 450-500 души.

Проектът на Мартин Ангелов представлява две елипсовидни части - едната е ледената пързалка, а другата - търговска част. В него няма директна връзка с парка, а има по-голямо пространство (като площад), което би било място за разходки на софиянци. Залата ще разполага с 900 места, фитнес, клуб-ресторант, съблекални, зала за хореография и др. Тук не е заложен паркинг, но има възможност са такъв на четири нива.