Изцяло реконструираната и реновирана спортна зала "Фестивална", която ще носи името "Асикс Арена", ще бъде открита официално през октомври. Това обяви президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов.

"Асикс Арена" е абсолютно готова и напълно оборудвана. Имаме и дата през октомври за официалното откриване, за която сме говорили със спортния министър Красен Кралев. Не искам да конкретизирам, защото нещата трябва да се съгласуват с премиера, който има желание да присъства", коментира Карамаринов.

"Много сме доволни, че след толкова години най-после ще имаме зала за лека атлетика, която да обезпечи подготовката на състезателите в София за зимния сезон. Подменено е отоплението осветлението, вентилацията, настилката. Въобще цялото съоръжение е модернизирано. Най-радващото е, че атлетиката вече си има дом за четирите зимни месеца, което е и основното предназначение на залата", допълни той. 

От БФЛА планират в "Асикс Арена" да се състоят националните първенства на закрито, както и Балканиадата за юноши и девойки през февруари.

"Залата не може да домакинства Европейско или Световно първенство, но изцяло покрива изискванията за национални шампионите и турнири. Новата зала в Бургас ще може да приеме големи първенства", обясни Карамаринов.

Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова-Колио обясни, че обмисля част от зимната ѝ подготовка да бъде в София именно в зала "Асикс Арена".

"Имам много хубави спомени от тази зала, защото там са първите ми стартове. Хубаво е, че ще мога да се върна в нея като състезателка. Досега българските атлети бяха принудени да търсят място за подготовка през студените месеци в чужбина. Сега тази обновена зала решава всички проблеми. Така и аз ще имам възможност да се връщам по-често в София през зимата, да тренирам с по-младите, което предполагам ще бъде допълнителна мотивация и за тях", каза Лалова. 

"След Световното първенство в Лондон съм в принудителна почивка, тъй като няколко от планираните състезания бяха отменени. През октомври започвам подготовка за новия сезон. Ще стартирам още през зимата и планирам да участвам на Световното първенство в зала. През лятото пък има Европейско първенство на открито, на което имам да защитавам два сребърни медала в спринта, така че това за мен ще бъде допълнителна мотивация", допълни тя./БТА