На 31 май 2011 г. (вторник) от 12:00 ч. в двора пред Ректората на Национална спортна академия „Васил Левски” ще се състои тържествено откриване на бюст-паметник на проф. д-р Георги Кабуров, ректор на НСА през периода 1990-1999 г.

Поканени са представители на посолството на ФР Германия, Министерство на физическото възпитание и спорта, Българска федерация по лека атлетика, спортни клубове и др.

Кариерата на проф. Кабуров и неговият принос към развитието на спортната наука надхвърлят мащабите на България. Като възпитаник на Лайпцигския и Кьолнския университети, където завършва журналистика и специализира физическа култура, проф. Кабуров допринася за модернизирането на Национална спортна академия.

Той изгражда и ръководи първия Център за научна информация и документация по физическа култура и спорт към ЦС на БСФС. Научната му работа е в областта на спортната терминология и информационно-търсещите езици в спорта. Автор е на първият информационно-търсещ тезаурус по физическа култура и спорт в България. През цялото време на преподавателската си дейност проф. Кабуров работи активно за развитието на леката атлетика в СФД “Академик”.Членува в авторитетни български и международни оганизации: Международната асоциация по спортна информация (ИАСИ), Комисията за развитие на леката атлетика (ИААФ), БФЛА, БОК. Участва в редколегиите на множество специализирани издания.

По време на ректорския мандат на проф. Кабуров е завършен строежа на новия учебен корпус на НСА в Студентски град, обновени са почти всички спортни зали, игрища, атлетически писти и учебните бази в Боровец и Несебър. Благодарение на тази модернизация съоръженията на НСА и днес представляват истинско национално спортно средище - организатор и домакин на състезания от национална и международна величина.