Световната купа за мъже и жени по модерен петобой, която е и Олимпийска квалификация за Токио 2020, беше открита с официална церемония в София. На събитието специални гости бяха  доц. Тодор Чобанов - заместник кмет на София, заместник- министъра на младежта и спорта доц. Стоян Андонов, които приветстваха всички участници, както и  Роб Стул от САЩ - член на борда на международната федерация по модерен петобой и президент на Северноамериканската конфедерация и посланика на Египет  Н. Пр. Моайад Фаталлах Елдали. 

Българската федерация се беше погрижила да изненада гостите от чужбина със специална фолклорна програма, а самата Световна купа беше открита от  г-н Андрей Кузманов председател на БФМП и  Роб Стул.

В днешния ден вече започнаха полуфиналите при жените, където имаме четирима наши състезателки. Светла Згурова, Мартина Гаврилова, Марлена Явайд и Зорница Стоилова са надеждите ни за попадане сред първите 32 финалистки. Общо три полуфинални серии ще има до края на днешния ден.

96 мъже и 82 жени от 34 държави са участващите в София, като броя на състезателите е рекорден в историята на Световната купа по модерен петобой.

Ето и програмата до края на Световната купа в София 2019:

  • 10 април, сряда, 9.00–17.00 ч. жени полуфинали (без конен спорт)
  • 11 април, четвъртък, 9.00-17.00 ч. мъже полуфинали (без конен спорт)
  • 12 април, петък 9.30-18.30 ч. финал жени
  • 13 април, събота 9.30-18.30 ч. финал мъже
  • 14 април, неделя 9.30-17.30 щафета микс (един мъж и една жена)

Плуването се провежда  на комплекс “Диана”,  фехтовката – в хандбалната зала на НСА, а ездата и комбинираната дисциплина (бягане и стрелба) е на терена  при централния вход с арката на НСА “Васил Левски”. Най-интересното в дните с финали ще бъде между 15 и 18 ч. на базата на НСА, кулминацията е комбинираната дисциплина със старт в петък и в събота от 18 ч. и в неделя от 17 ч., веднага след това са награждаванията и последния ден – закриването.