Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Велико Търново Даниел Панов откриха новия спортен комплекс „Балкан Арена” в града. Футболното игрище, предназначено за деца, в кв. „Картала” бе изградено за по-малко от половин година със средства на компании от старопрестолния град, информират от пресцентъра на Министерството на спорта.

„Надявам се да имаме повече подобни инвестиции. Това, което правим ние в момента по новия Закон за физическото възпитание и спорта, който ще бъде предложен за публично обсъждане през следващата седмица, е да дадем възможност на всички общини да поощряват спортните инвестиции от частни компании. Инвестицията в спорта е с трудна възвращаемост и сме заложили възможност спортни съоръжения да бъдат разработвани и стопанисвани от инвеститори за период до 30 години. Надяваме се по този начин да се увеличи интереса и да има повече места за спорт за нашите деца”, заяви Красен Кралев.

Той отличи Велико Търново като пример за добро сътрудничество между местната власт и бизнеса, от което печели спортът.

Футболният терен за деца е с последно поколение изкуствена настилка, с каквито разполагат стадионите на отбори от „Серия А” в Италия. На него ще могат да се провеждат срещи от Футбол 5, съгласно изискванията на FIFA и UEFA. „Балкан Арена” е с енергоспестяващо осветление, трибуна и съблекални и е подходящ за градски турнири между училищата и детските градини.

В близост до игрището ще бъда изградена и площадка с фитнес-уреди на открито.

Лентата на спортния комплекс прерязаха Красен Кралев, Даниел Панов и дарителят Петър Христов. Те дадоха началото на първата футболна среща на новото игрище, ръководена от бившия рефер Камен Алексиев. Предприемачът Петър Христов връчи на кмета Даниел Панов дарителски акт, с който компаниите, изградили модерното съоръжение, го прехвърлят на Община Велико Търново. Инвестицията е в размер на 120 000 лева. Даниел Панов и Красен Кралев връчиха благодарствени грамоти на всички, допринесли за новия спортен комплекс.