Италианският колоездач Валентино Фоис, който бе съотборник с починалия през 2004 година Марко Пантани, е бил намерен мъртъв днес в своя дом в близост до Бергамо.

34-годишният Валентино Фоис стана професионален колоездач през 1996 година, а през 1998 година бе арестуван за допинг, след като на два пъти показа положителна допинг-проба на DHEA на колоездачните обиколки на Швейцария и Полша.

През 2002 година Фоис, който се състезава в отбора на Пантани - Меркато Уно, е наказан за три години. Причините за смъртта на Валентино Фоис още не са известни. Тялото е било намерено от неговата майка, с която е живеел.

През ноември 2007 година той се завърна в колоезденето и подписа договор с отбора „Аморе е Вита”. Един месец преди това - през септември 2007 година, Валентино Фоис бе осъден на 100 дни затвор, като по-късно присъдата бе трансформирана в глоба от 4000 евро, за кражба на два лаптопа от редакцията на местен вестник.

В интервю за Гадзета дело спорт от 14 септември 2007 година Валентино Фоис обяснява кражбата с „объркване, тъй като е започнал отново да пие след дълго прекъсване, а освен това е взимал по същото време и анксиолитиг - медикамент, използван при мъчителна душевна болка и тежка депресия.

В същото интервю Фоис призна, че е взимал кокаин и че е имал проблеми с тежка депресия и е бил лекуван в център по токсикология в Парма.