В Благоевград бе открита фотоизложба, посветена на  90-годишнината на Българския олимпийски комитет. На събитието бе представена и книгата на доцент Лозан Митев "Олимпийската слава на България".

Сред гостите бяха бронзовата олимпийска медалистка в  биатлона от Солт Лейк Сити 2002 Ирина Никулчина, генералният  секретар на БОК Белчо Горанов, кметът на община Благоевград  Атанас Камбитов, преподаватели, студенти, спортисти. Градоначалникът приветства гостите и изрази радостта си от  гостуването на БОК в Благоевград, както и от възможността  обществеността да се запознае с историята на комитета.

И пожела  още олимпийски медали за България. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов също поздрави  участниците в срещата, след което връчи златни значки на БОК на  кмета на града и на Стоян Иванов, председател на УСК "Академик"  за приноса им към олимпийското движение. А с медал Спортът за  един мирен свят бе удостоен Обединен детски комплекс  "Благоевград" за дългогодишно организиране честването на  Международния олимпийски ден.

Наградата получи директорът Мая  Дамянкина. Доц. Лозан Митев, съосновател на Националната олимпийска  академия и един от най-активните радетели на олимпийското  образование у нас, представи акценти от книгата си "Олимпийската слава на България". А след това доц. Даниела Томова, член на  комисията за олимпийско образование към БОК, представи накратко  успехите на спортисти от Благоевград и региона и историята на  Олимпийски клуб "Благоевград".

На особен интерес освен Никулчина се радваха още Йордан  Янев, класирал се на 8-мо място на олимпийските игри Москва 80 и неговият възпитаник Иво Балабанов, касирал се на 7-мо на  Вторите младежки олимпийски игри Нанджин 2014 г. Аплодисменти получи и Борис Николов, капитан на футболния  отбор на Пирин, който на 25 юни 1980 г. в Благоевград пренася  олимпийския огън за игрите в Москва.

Огънят нощува в Младежкия  дом и присъстващите можаха да видят възпоменателната метална  плоча. През следващите дни изложбата ще гостува в Югозападния  университет "Св. Иван Рилски". /БТА