Шампионският трофей на победителя в Тур дьо Франс Герайнт Томас е бил откраднат по време на велосипедно шоу в Бирмингам.

За случилото се информира самият Томас, който призова крадците да върнат ценния трофей. Купата Омниспортс се дава на крайния победител в Тура на церемонията на Шанз Елизе от 70-те години на миналия век.

Томас и неговият отбор Скай предоставиха отличието на италианския производител на велосипеди Pinarello за "Вело шоуто" в Бирмингам. Организаторите му обаче открили липсващия трофей едва в края на тридневното събитие.

"Няма нужда да казвам, че трофеят е на доста лимитирана стойност за този, който го е взел, но значи много за мен и за отбора. Това, което има значение са невероятните спомени от страхотното лято и никой не може да ми вземе това. Но трофеят е важен и се надявам, че който го е взел, ще има благоприличието да го върне", сподели уелсецът.

За събитието в Бирмингам от Скай са дали и трите трофеи от големите обиколки - този на Томас и тези на Крис Фрум от Джирото и Вуелтата.

Купата Омниспортс обаче бе единствената липсваща и все още не е открита. "Приемаме цялата отговорност и лично се извинихме на Герант. Очевидно се надяваме, че трофеят ще бъде открит", споделиха от Pinarello.