Няколко дебютанти ще бъдат включени в отбора ни по свободна борба за европейското в Тбилиси от 19 март. Окончателният състав ще бъде утвърден от Управителния съвет на БФ Борба следващата седмица.

В преборванията добро впечатления с изявите си оставиха световният вицешамион при юношите от 2011-а и европейски първенец при кадетите от 2010-а Георги Вангелов (55 кг), както и Крум Чучуров и Мехдед Хараим, призьори от европейски първенства при юношите и кадетите в същата категория.

В кат. до 60 кг настоящият победител от турнира „Дан Колов" Владимир Дубов направи силни борби с бронзовия олимпийски медалист Радослав Великов.

Другият ни ас - световният шампион Михаил Ганев взе участие в схватките с Любен Илиев (96). И Ганев, и Великов ще пропуснат шампионата. Двамата са в по-дълга почивка след края на олимпийския цикъл е ще се върнат на големия тепих за световното през септември.

Борислав Новачков (66 кг) премери сили с Николай Куртев, а европейския вицешампион Леонид Базан, който се бори в по-горната за него категория, се справи с Мирослав Киров в кат. до 74 кг.

При тежките до 120 кг носителят на златния пояс „Дан Колов" Димитър Кумчев не взе участие в преборванията заради травма на бедрото, която получи на турнира. В тази категория Гюрай Хамдиев остави добро впечатление.

"Този път ще заложим на по-млади състезатели, защото по-опитните или почиват или са с травми, които очакваме да видим дали ще отшумят - каза президентът на БФ Борба Валентин Йорданов, който изгледа на живо схватките в Банско, където тимът е на подготовка до европейското. - Видях в младите потенциал и смятам, че след година ще имаме добър отбор."

Преборванията изгледаха и членове на Управителния съвет. А в схватките участие взеха още борци от Албания, Македония и Швейцария, които се готвят с нашите в Банско.

В събота са преборванията на жените в Тетевен, а в началото на следващата седмица - на борците в класическия стил, отново в Тетевен.