70-годишният юбилей на варненската борба бе отбелязана с тържество в Юнашкия салон. На събитието присъстваха поколения борци, между които и олимпийските ни медалисти Стоян Апостолов и Иван Янков.

На празника бе направена кратка ретроспекция на всички постижения, а авторите на най-значимите резултати получиха специални юбилейни плакети за заслуги към борбата. На останалите, свързани с варненската борба, бяха раздадени отличия за принос към този спорт.

Председателят на организационния комитет по провеждане на юбилея Керан Михалев разряза огромна торта.

"Щастлив съм да видя тук събрани толкова много хора, които милеят за варненската борба", каза Михалев и призова всички спортни деятели да насочват по своя път и наследниците си, за да продължава да се носи славата на местната школа", заяви Михалев.

На събитието не присъства бронзовата медалистка от олимпийските игри в Рио Елица Янкова заради лични ангажименти. Плакетът взе нейният баща Атанас Янков. С пожелание за здраве, успехи и удовлетворение от труда им се обърна към състезатели и треньори министърът на спорта Красен Кралев в поздравителен адрес.

"За мен е удоволствие да ви приветствам по повод честването на 70-годишния юбилей на варненската борба. Искам да благодаря на всички спортисти и треньори, излезли от варненските клубове и спечелили за България титли и медали от най-престижните спортни форуми."

"Убеден съм, че министерството на младежта и спорта, федерацията, всички клубове заедно ще проведем успешно стартиралата реформа в българската борба, за да може младите състезатели да развият утвърдените традиции на най-успешния български спорт", написа Кралев.

От името на българската федерация по борба и лично от свое име поздравителен адрес изпрати и Валентин Йорданов.

"В славната спортна история на България със златни букви са записани имената на плеяда прославени борци, треньори, специалисти и спортни деятели от Варна и региона, които в продължение на десетилетия ни изпълват с чувство на гордост и вдъхновение."

"Изказвам най-искрена благодарност на всички спортисти, треньори, спортни клубове, ръководители, които са допринесли за успехите и утвърждаването на авторитета на българската борба със своята всеотдайност и компетентност", се казва в него.

Поздравленията от името на кмета на Варна Иван Портних поднесе директорът на общинската дирекция "Спорт" Кристиян Димитров.

"Неизброими са успехите на българската школа, важна част от които принадлежат на състезателите и спортните деятели от морската столица. Поредният повод за гордост ни донесе нашата съгражданка Елица Янкова с отличното си представяне в Рио де Жанейро."

"Тя е доказателството, че младите последователи на този спорт продължават достойно традициите, като влагат много усилия и хъс за победа. Благодаря на всички, които през годините са работили за развитието на варненската борба", се казва в поздравителния адрес на кмета на общината.

Кристиян Димитров подчерта, че е щастлив, че юбилейната церемония се провежда точно в Юнашкия салон - емблематично място за варненския спорт.

"Искам да апелирам към всички вас, спортисти и деятели, да дарите част от личната си екипировка или някои от наградите, които сте получили през годините, за да превърнем това място в истински музей на спорта и успехите ви да се помнят от идните поколения варненци", каза директорът на общинската дирекция "Спорт".
 

Медалисти и участници в Олимпийски игри:

1. Стоян Апостолов – Мюнхен- 1972 - среб. медал
2. Иван Янков - Москва -1980 - среб. медал
3. Елица Янкова "Рио де Жанейро"2016 - бронзов медал
4. Станислав Григоров-Барселона - 1992 -участвал
5. Николай Желязков –Барселона -участвал
6. Нуран Пеликян-Барселона
7. Румен Петков-Барселона
8. Калоян Баев-Барселона
9. Леонид Базан-Лондон-2012
10. Георги Янчев Сеул-1988 5 място
11. Александър Нанев Сеул-1988 участва
12. Илия Василев-Сеул 1988-4 място

Медалисти и участници в Световни първенства за мъже, младежи и юноши: 

1.Добри Маринов -сребърен и бронзов медал
2.Стоян Радев -сребърен медал
3.Марин Герчев -сребърен медал
4.Радослав Борисов -5 място
5.Росен Русев -бронзов медал
6.Недко Ганев -5 място
7.Нестър Нестъров -7 място
8.Севгин Мехмед -5 място

Медалисти и участници в Европейски първенства за мъже, младежи и юноши: 

1.Киркор Леонов- златен медал
2.Христо Начев- 4 място
3.Ивайло Баев- 4 място
4.Румен Запрянов- 5 място
5.Свилен Костадинов -5 място
6.Фадли фадлиев -7 място
7.Симеон Бинев -златен медал / Евр.железн. п-во/
8.Гинчо Куртев - среб.медал / ЕЖП/
9.Иван Атанасов -среб.медал
10.Неделчо Козарев- среб.медал
11.Стоян Димитров– бронзов медал
12.Руслан Стоянов -бронзов медал

Заслужили треньори и треньори на медалисти и участници в Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства: 

1.Христо Петков
2.Георги Крачев
3.Петър Господинов
4.Керан Михалев
5.Наско Сейчанов
6.Неделчо Панев
7.Христо Филчев
8.Динко Нейков

Международни съдии:

1.Жеко Киров
2.Милен Марков
3.Красимир Жеков

Деятели и ръководители на спорта - борба:

1.Павел Иванов
2.Димитър Александров
3.Христо Асенов
4.Иван Иванов
5.Георги Турчелиев
6.Петър Маринов