Българските ветроходни клубове, членове на Българската федерация по ветроходство, изразиха острото си недоволство относно предложението на Министерството на младежта и спорта за финансиране за 2014 година.

В изявлението на клубовете се казва, че във връзка със заниженото финансиране от страна на Министерство на Младежта и спорта към Българската федерация по ветроходство ситуацията в този олимпийски спорт, печелил постоянно квоти за последните няколко Олимпиади, се е усложнила изключително много.

Клубовете масово негодуват и ограничават спортно-тренировъчния процес. Вече бяха отменени две регати, се казва още в писмото на ветроходните клубове. Една от тях е регата "Месамбрия", която е с 50-годишна история.

На последната международна регата във Варна няколко отбори отказаха участие, а други участваха с минимален брой състезатели.

Ветроходните клубовете в България настояват за нормално финансиране, чрез увеличаване на сумите.

„Сумите, предложени за всички клубове, са в размер на по-малко от една трета от миналогодишното финансиране. Държим да отбележим, че спортът не може да бъде управляван със сухи цифри и проценти, а с разбиране и професионализъм“, се казва още в декларацията.