Президентът на Световната антидопингова агенция (УАДА) Джон Фей похвали предолимпийските програми за допинг контрол, които според него са предотвратили участието на редица спортисти, използващи забранени стимуланти.

Фей изброи списък от 20 държави, начело със САЩ, които са подложили спортистите си на цялостни и интензивни проверки преди участието им на 29-те летни Олимпийски игри в Пекин. "Програмите бяха ефективни и изпратиха предупредително съобщение към много спортисти. Много държави се включиха дейно в допинг контрола, като една от тях беше и САЩ", заяви Фей след събрание на Изпълнителния комитет на УАДА в Монреал.

В навечерието на Олимпиадата президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Жак Рох прогнозира между 30 и 40 положителни допинг проби в Пекин. Това обаче не се случи и уловените със забранени стимуланти спортисти бяха едва 8. "Не съм сигурен дали отделните държави съобщиха за всички заловени с допинг. Знам само, че имаше 11 в Русия, почти целият отбор по вдигане на тежести на Гърция и много други. Вярвам, че сме изпратили правилното съобщение до тези, които мислят, че може да им се размине", допълни Фей.

Директорите на УАДА обсъдиха и одобриха новия списък със забранените стимуланти за 2009-та година. Списъкът ще бъде публикуван в интернет на 1-ви октомври и ще влезе в сила с първия час на 2009-та година. "Борбата с допинга се води 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината", лаконичен беше Фей след събранието на УАДА, на което беше акредитирана 34-та официална лаборатория на, намираща се в Делхи.