Петкратният световен шампион Рони О‘Съливън стартира с убедителен успех с 6:1 фрейма над Лук Симъндс защитата на титлата си на Шампионата на Обединеното Кралство. Двубоят започна по-добре за по-непретенциозния Симъндс, който с халф-сенчъри брейк от 56 точки спечели откриващата партия.

Последваха обаче шест поредни фрейма за 42-годишния О‘Съливън. Първите два от тях бяха след няколко фрагментарни серии на англичанина, но след това той контролира напълно случващото се на зеленото сукно. Серии от 97, 118, 112 и 77 бяха достатъчни за Рони да се класира за втория кръг на престижната надпревара, част от ,,Тройната Корона“, която включва още Мастърса и Световното първенство.

Там той ще се изправи срещу световния шампион от 1997 година Кен Дохърти. О‘Съливън защитава титлата си от миналата година, когато победи на финала Шон Мърфи с 10:5. Мърфи отпадна изненадващо още на старта от китаеца Чен Фейлонг с 3:6. О‘Съливън се бори за своята седма титла от Шампионата на Обединеното Кралство. Той бе с равен брой трофеи от надпреварата заедно със седемкратния световен шампион Стивън Хендри, преди да подобри рекорда на легендарния шотландец през 2014 година, побеждавайки във финала Джъд Тръмп.

За втори кръг вече се класираха Динг Джунхуей, Тръмп, Джон Хигинс, Кайрън Уилсън, Бари Хоукинс, Марк Алън и Нийл Робъртсън. Предстои да се изиграят двубоите на световния номер 1 Марк Селби, който играе срещу Джеймс Кейхил, а настоящият световен шампион Марк Уилямс излиза в първия си мач срещу Адам Дъфи. /БГНЕС