Петкратният световен шампион Рони О‘Съливън се класира за финала на ранкинг турнира в Северна Ирландия. ,,Ракетата“ победи с 6:5 световния номер 1 Марк Селби в най-добрия мач от началото на снукър сезона.

Двубоят започна с дълъг фрейм, в който ,,Геният от Чигуел“ поведе в точките, но не успя да затвори откриващата част. Селби показа майсторство и с халф-сенчъри брейк от точно 50 излезе с едни гърди напред в полуфинала. В следващите две партии на зеленото сукно имаше само един играч и това бе О‘Съливън. Англичанинът реализира два последователни сенчъри брейка – 135 и 114, за да обърне развоя на събитията в своя полза. ,,Веселякът от Лестър“ отвърна на предизвикателството, печелейки фрейм номер 4 със серия от 92. По този начин двамата се оттеглиха на почивка при равенство в резултата.

След нея Рони отново бе неудържим и с брейкове от 87 и 112 дръпна с две партии пред трикратния световен шампион. Селби отново показа непримирия си дух и след 78 точки отново се приближи на фрейм от съперника. Размяната на фреймове продължи, като този път играчът от Уордсли, Западен Мидландс направи поредица от 69, за да се доближи на партия от финала. Селби обаче не бе казал последната си дума. Първо брейк от 72, а след това фрагментарен гейм по вкуса на по-младия англичанин доведе мача до решителна 11-та партия. В нея зрителите до последно не знаеха кой ще излезе победител.

Първо на масата бе Селби, който получи възможност за брейк и реализира 46 точки, но след това направи непредизвикана грешка, пропускайки черната топка. Последва серия за О‘Съливън, която се виждаше като победна, но отново черната спря състезателя. След сейфти битка и няколко фаула на ,,Ракетата“ изглеждаше, че Селби ще бъде на финал. Тогава късметът се усмихна на страната на 42-годишния англичанин, който се измъкна от тежкия снукър с флук в средния джоб. Оттам насетне той показа майсторство и затвори двубоя в своя полза по черната топка.

Това е третият ранкинг финал за О‘Съливън през сезона, като той спечели титлите на Световната Гран При и Шампионата на играчите, като преди по-малко от седмица триумфира и във финала на Шампион на шампионите – надпревара, която не е от ранкинг веригата. Той ще спори за 34-та си титла в кариерата от ранкинг турнири, което ще го приближи на две от рекордьора Стивън Хендри. Неговият съперник ще бъде определен от победителя между Еден Шарав и Джъд Тръмп. /БГНЕС