Световният номер 1 в снукъра Рони О‘Съливан ще пропусне турнира в Северна Ирландия в Белфаст, след като се оттегли от ранкинг надпреварата поради „медицински причини“. Той трябваше да започне кампанията си с двубой срещу американеца Ахмед Али Елсайед в неделя.

В последния си мач 47-годишният О‘Съливан бе победен от Хаотиен Лю от Китай в четвъртфиналите на Ухан Оупън. Седемкратният световен първенец, трикратен вицешампион в Северна Ирландия от 2018, 2019 и 2020, бе заменен от Рори Маклауд.

Англичанинът изпитваше проблеми с травма на лакътя, която му донесе дискомфорт по време на Инглиш Оупън по-рано този месец. Отпадането на О‘Съливан от турнира е пореден голям удар за организаторите, след като Лука Бресел, Марк Селби и Джон Хигинс вече отказаха участие с намерение да участват на демонстративната надпревара в Макао, която в крайна сметка бе отложена за декември.

Предвид отсъствието на толкова основни играчи, представителят на домакините Марк Алън има отлична възможност да запише трети пореден успех на родна земя.