Рони О'Съливан е първият полуфиналист на силния турнир по снукър от "Тройната корона" - Мастърс, след като се наложи над Бари Хоукинс с 6-3 фрейма. "Ястреба" имаше своите възможности, като водеше с 3-2, но допусна пълен обрат и така отпадна от надпреварата.

Рони, който е рекордьор по титли от съревнованието със седем, но не е печелил трофея от 2017-а насам, започна с брейк от 88 точки. Хоукинс открадна втората партия, преди отново да се окаже изоставащ в резултата. Последваха обаче две поредни добри серии за финалиста от 2022 - 74 и 56 точки, с които той отново излезе отново с едни гърди напред. Бари имаше всички шансове да спечели поне един от следващите два фрейма и да внесе допълнително напрежение у седемкратния първенец на планетата, но това не стана и О'Съливан измъкна двете партии, за да си върне водачеството.

Това се оказа ключово за крайния изход, като до края Хоукинс направи брейк от точно 50 пункта в деветия фрейм, но загуби и него след 77 безответни на сметката на "Ракетата". Така 48-годишният гений си осигури участие в последните четири на турнира, където го чака победителя от мача между шампиона от 2015 Шон Мърфи и Джак Лисовски, които играят по-късно тази вечер.

Полуфиналът в горната половина на схемата ще бъде определен от двойките Джъд Тръмп - Али Картър и Марк Селби - Марк Алън. Тръмп е актуалният шампион, а Алън е единственият състезател извън Англия, останал в турнира.