Рони О’Съливан зарадва многобройните си почитатели в България, след като се класира за осминафиналите на PTC Victoria Bulgarian Open. Световният шампион надигра категорично избраният за Новобранец на годината Иън Бърс с 4:1 фрейма.

37-годишният англичанин показа, че може да печели и когато не играе на телевезионната  маса в София и за трети пореден път днес не приключи свой двубой без сенчъри брейк.

Ракетата си беше взел бележка от предишния си мач и този път заигра агресивно още от началото. Със серия от 71 точки той неутрализира съперника си в първия фрейм, макар че тъкмо Бърнс първи получи шанс да построи брейк.

Втората част бе белязана от сериозна размяна на защитни удар и от двамата, до която се стигна след няколко грешки при опитите до вкарване. В крайна сметка 28-годишният Бърнс показа защо е най-високо класираният новобранец в момента и измъкна успеха с 63:52.

Отговорът на Рони бе впечатляващ. Ракетата наниза 74 последователни точки взе фрейма на нула, ала в следващия отново го чакаше тежка битка. Способността му да изгражда продължителни серии обаче този път го спаси и  халф-сенчъри брейк от 65 му помогна да надделее със 74:46.

Петият фрейм започна с нелоши 29 точки в полза на Бърнс, но щом О’Съливан се задържа по-трайно около масата, път назад нямаше – брейк от 105 точки сложи край на спора.

Другият голям любимец на родните фенове Шон Мърфи също прие поздравленията на зрителите, след като надигра с 4:1 Алън Макманъс. Въпреки убедителния резултат обаче това бе най-трудният мач за номер 4 в света, откакто участието му  София стартира сутринта. 42-годишният ветеран успя да спъне ритъма в играта на своя опонент и затова мачът приключи с едва две серии от 50 и повече точки (55 за Мърфи в третия фрейм и 83 за Макманъс в следващия).

Магьосникът показа, че има какво да се желае при отбранителната му игра, ала все пак стори достатъчното, за да се измъкне сух от почти всички тежки ситуации в двубоя. Така той си гарантира място в първия наистина звезден сблъсък в зала Универсиада – осминафинал срещу Джон Хигинс от 10 часа в неделя.

Всички резултати от днешните срещи в трети кръг:

Шон Мърфи – Алън Макманъс 4:1

Лука Брасел – Джон Хигинс 0:4

Стюърт Карингтън – Джоел Уолкър 4:1

Фъргъл О’Брайън – Бен Ууластън 4:1

Робърт Милкинс – Сам Беърд 1:4

Иън Бърнс – Рони О’Съливан 1:4

Марк Дейвис – Дейвид Гилбърт 4:3

Марк Уилямс – Кен Дохърти 4:3

PTC Victoria Bulgarian Open, осминафинали:

Нийл Робъртсън – Антъни Хамилтън

Джими Робъртсън – Антъни МакГил

Скот Доналдсън – Матю Стивънс

Найджъл Бонд – Бари Хоукинс

Шон Мърфи – Джон Хигинс

Стюърт Карингтън – Фъргъл О’Брайън

Марк Уилямс - Сам Беърд

Рони О’Съливан – Марк Дейвис

Осминафиналите започват от 10 часа сутринта в неделя, а четвъртфиналите са от 13 часа. Двата полуфинала са с начален час 16 ч., докато двубоят за титлата стартира в 20 ч.