Американският футболист Майкъл Вик бе осъден на 23 месеца затвор, за организиране на кучешки боеве, и за опит за заблуда на съдебната власт. Бившата вече звезда от Националната футболна лига получи по-сурово наказание от съучастниците си, тъй като излъга под клетва за това до каква степен е въвлечен в убийството на кучета от породата питбул, отглеждани за боеве.

Вик в крайна сметка пое отговорността за действията си, но областният съдия Хенри И. Хъдсън заяви, че не е убеден в искреността на играча.

С повече късмет и добро поведение, медиите в САЩ смятат, че Вик ще успее да излезе от затвора през лятото на 2009 година.

Вик бе отстранен от НФЛ, загуби договора си с Атланта Фалкънс и всички рекламни приходи.

Комисионерът на Лигата Роджър Гуудуел обаче отказа да коментира дали куотърбекът ще може да играе отново след като бъде освободен. „Това е решение, което ще вземем след време,” каза Гуудуел. „Ние го наказахме за неопределен срок, така че ще преценим отново ситуацията, когато делото приключи.”

Финансовите загуби, които Вик ще претърпи, възлизат на 142 милиона долара – 71 милиона от заплатата от Фалкънс, 50 милиона от рекламни договори и 20 милиона от бонуси.

Освен, че е организирал боеве с кучета и е убивал животните, Вик допълнително подрони авторитета си, след като тестовете за употреба на наркотици показаха, че е използвал марихуана. Адвокатът на футболиста се опита да го оправдае с факта, че има диагноза клинична депресия, но съдът не прие довода.