Гълъбин Боевски беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор от Федералния съд в Бразилия, съобщи TV7.

Той беше задържан на 24 октомври на летището в Сао Паоло със 7 килограма и 200 грама кокаин, заедно с дъщеря му Сара.

Това е първата инстанция на бразилската правосъдна система, а максималната присъда е 20 години затвор. За ТV7 адвокатът на Боевски – Леандро Перейра коментира, че ще обжалва присъдата пред втората инстанция на бразилсикя съд. Присъдата не е изненадваща, като се има предвид, че делото беше гледано от една от най-строгите съдийки – Мария Ду Прадо, обясни адвокатът на Боевски Леандро Перейра.

Перейра коментира, че ще обжалва присъдата пред втората инстанция на бразилския съд. Максималната присъда, която Боевски може да получи, е 20 години затвор.

Делото за наркотрафик срещу българския щангист започна на 7 март. Тогава Боевски повтори тезата си за невинност. Шампионът по вдигане на тежести разказа подробно с какво се занимава и подчерта, че не може да има нищо общо между спорта и дрогата. Защитата и обвинението предадоха писмени пледоарии на съда.

Щангистът Гълъбин Боевски бе задържан на летището в Сао Пауло през октомври 2011 г. с кокаин в багажа и оттогава е в затвор в Бразилия. Наркотикът е бил укрит в специално приготвени тайници в три куфара. На 15 декември 2011 г. бе повдигнато обвинение на Боевски за наркотрафик, допълва DarikNews.bg.