Ръководството на международната федерация по шахмат /ФИДЕ/ реагира бързо и остро на нападките на президента на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов, който отправи сериозни критики към централата заради безличните ремита, фиксирани в завършилия скоро Мач на претендентите за световната корона в Казан.

Българинът поиска оставка на цялата комисия на ФИДЕ, отговаряща за провеждането на Мача на претендентите, която допусна със своите правила в двубоите в Казан да бъдат направени скучни равенства в 90% от партиите.

В същото време вицепрезидентът на ФИДЕ Георгиос Макропулос, председател на въпросния комитет, отговори, че Силвио използва ситуацията в Казан, за да стартира своята предизборна програма за шеф на ФИДЕ през 2014.

Гъркът се отнася с лека насмешка към нападките на Силвио Данаилов, отговаряйки: "Ако не беше двойната роля на господин Данаилов като президент на ЕШС и мениджър на водещи шахматисти, на неговото невероятно заявление не би трябвало да се отговаря, тъй като съдържанието му говори само по себе си с ниското качество на аргументациите. В професионалния шахмат на всички е много добре известно това, че ако двама гросмайстори желаят да завършат една партия наравно, то няма способ да възпрепятстваш това. В миналото ФИДЕ е обмисляла различни идеи, например забрана за реми до 30-ия ход или така наречените "софийски правила", но реалността е такава, че приемането на тези правила изискват съгласието на водещите шахматисти и на техните федерации. Данаилов трябва да проумее, че шахматистите не могат да танцуват под неговия ритъм, особено тези, които се борят за титлата световен шампион. Преди седмица Данаилов анонсира намерението си да се кандидатира за президент на ФИДЕ през 2014 г. Виждайки възможност да придвижи своите лични политически интереси, тъй злоупотреби с пълномощията си на президент на ЕШС. Със своите реплики Силвио атакува тези, които счита за "политически противници", вместо да участва в конструктивен диалог за бъдещите правила в цикъла за световния шампионат. Данаилов още не е разбрал, че него са го избрали на пост президент на ЕШС, с ежемесечна заплата, за да обслужва всички европейски шахматисти, а не само за своите бъдещи амбиции за ФИДЕ", казва Макропулос.

В заключение той призовава още един път Данаилов да направи продуктивно участие в диалога за бъдещите формати на световното първенство.

В писмото на Данаилов, написано на 25 май, се подчертава, че в 27 от 29 класически партии са фиксирани равенства /около 95%/, много от тях са били изключително кратки, което е "позор и катастрофа за имиджа на шахмата и ФИДЕ".