ОСК ЦСКА, с председател Георги Калчев, изпрати отворено писмо, адресирано до премиера Пламен Орешарски и спортния министър Мариана Георгиева, в което искат отново да обърнат внимание на институциите върху проблеми с клубните бази.

Ето какво се казва в откритото писмо, изпратено и до медиите:

Уважаема Госпожо Министър,

Вече почти година Вие и Вашият екип отговаряте за българския спорт, но за съжаление след проведената с Вас среща, както и след многобройните срещи с Ваши представители проблемът със спортните бази на клубовете на ЦСКА по различни видове спорт не само не е разрешен, но и се задълбочава с времето. Ето защо сме принудени да се обърнем към Вас с отворено писмо, както направи вече и един от клубовете на нашите привърженици.

Длъжни сме отново да напомним както на Вас, така и на спортната общественост, следните факти :

Спортните клубове на ЦСКА подготвят ежедневно хиляди деца и високо разрядни спортисти. ЦСКА, както в миналото, така и сега е с основен принос към националния спорт.

След промените, в противовес с общата политика на спорта в България, единствено клубовете на ОСК ЦСКА бяха принудени да плащат огромни наеми, които, сумирани, възлизат на милиони левове.

Въпреки че поддържат и стопанисват държавните бази със собствени средства, нашите клубове са принудени периодично да участват на публични търгове, за да запазят правото си на ползване.

Ние разбираме, че проблемът с базите е наследен и политиката, довела до разруха на спортните комплекси, не е от днес. Няколко бивши министри със спортно минало не успяха да решат нашия проблем, затова имахме надежда, че точно човек като Вас, който не е бил свързан тясно със спорта, ще има политическата воля и клубна безпристрастност да реши този казус, останал нерешен по време на целия преход.

Ако проблемът с базите на ЦСКА не е в компетенциите единствено на повереното Ви министерство, то с настоящото писмо се обръщаме и към целия Министерски съвет и лично към Премиера Г-н Пламен Орешарски.

Дори това правителство да не е лично отговорно за допуснатите в миналото грешки, днес е негов ред да вземе категорично решение и да се разграничи от водената политика на геноцид спрямо най-успешния спортен клуб в България.

Налага се да припомним на нашите политици, че ликвидираният у нас модел „ЦСКА“ беше най-успешният в света и през последните 25 години беше възприет от над 120 държави - членки на НАТО, а 65% от олимпийските медали се печелят от военизирани спортисти.

Ние, спортните клубове на ЦСКА, чакахме търпеливо много години адекватна реакция от страна на властимащите. Нашето търпение се изчерпа. Нашите хиляди състезатели и треньори, както и хилядите ни привърженици очакват незабавно решение на въпроса.

Настояваме за среща в рамките на следващата работна седмица. Предлагаме тя да бъде отворена за журналисти и на нея, заедно с Вашия екип и ръководителите на всички клубове на ЦСКА, да започнем конкретни разговори за реалното разрешаване на проблема.

В противен случай ще бъдем принудени да преминем към незабавни протестни действия!