Обединените спортни клубове на ЦСКА публикуваха отворено писмо до новия спортен министър Петър Стойчев. Това стана след пресконференцията на временно изпълняващия длъжността по повод сумите, които "армейските" клубове дължат на министерството.

Екипът на Гонг публикува без редакторска намеса отвореното писмо на ОСК ЦСКА:

ОТВОРЕНО ПИСМО

В отговор на изнесената от министерството информация за приходи и задължения на спортни клубове от ОСК ЦСКА – 1948, както и на нeвярната информация от пресконференцията им днес.

Г-н министър Стойчев,

С огромно разочарование се запознахме с Вашия отговор на въпросите и проблемите, изказани от клубовете на ОСК ЦСКА на нарочната ни пресконференция миналата седмица. Още по-разочаровани сме от поведението ви на днешната пресконференция, на която продължихте да атакувате клубовете ни с недостоверна информация.

Бяхме принудени да поставим открито проблемите си пред обществото, защото получихме от Вашата администрация уведомителни писма за напускане на залите, в които спортистите на ЦСКА и на България провеждат тренировъчни занимания от тяхното създаване. Отново подчертаваме, че единствено настояваме нашия любим клуб да бъде равнопоставен на другите клубове в България, що се касае до стопанисването и поддръжката на материалната база. Наистина проблемите на нашите клубовете не са от вчера, но точно Вие предприехте мерки за изгонването на нашите спортисти. Вместо да обърнете моментално внимание на посочените проблеми, например като ни поканите на официална среща, на която да обсъдим ситуацията, Вие набързо сътворихте отговор към нас, с който се опитвате да манипулирате общественото мнение. Вие и сегашната администрация внушавате, че МФВС финансира клубовете на ЦСКА за сметка на останалите клубове в България. Истината е, че ние, както и всички останали клубове в страната, получаваме субсидия от отчисленията на Българския спортен тотализатор на базата на постигнатите спортни резултати от предходната година и това не ощетява никого. Посочването на специално избрани суми създава погрешно впечатление в обществеността, за щедро финансиране на ЦСКА.

Всъщност, министерството Ви би трябвало най-накрая да признае и да не бяга от факта, че само ЦСКА - клубовете плащат наеми, чийто годишен размер доближава 200 000 лв., като в тази сума не влизат наемите на футболния отбор, който също е рекордьор по плащане наеми към държавата.

Истината е, че през годините на прехода, срещу ЦСКА е приложен двоен стандарт и е бил принуден да плаща много милиони на държавата за да запази съществуването си. Благодарение единствено на средствата и грижите на нашите клубове са запазени сега функциониращите зали.

Само час след нашата пресконференция Вие изнесохте пълни данни за задълженията и постъпленията на наши клубове за години назад. Ние ви приканваме да направите подобни разкрития и за други софийски и провинциални клубове, за да имат гражданите по-ясна база за сравнение.

Отделно от това, изразяваме огромното си учудване от факта, че съвсем свободно публично оповестявате тези данни, а ние чакаме повече от година отговор на официалното ни запитване: „Кой е клубът спечелил „изненадващо” за 10г. летния басейн, кортовете и паркингите на ЦСКА и при какви условия...???” Защо договорите на някои клубове са засекретени и дори след огромните усилия на обществеността, те остават тайна, а договорите на ЦСКА са винаги в публичното пространство.

На днешната ви пресконференция многократно повтаряте, че са направени „драстични” намаления на наемите и че учениците на спортно училище ген. Ген. В. Стойчев (ЦСКА) тренират безплатно?! Тогава от кого са натрупани задълженията ни за наеми? Защо не посочихте сумите ? Защо не показахте договорите? Казвате, че не атакувате ЦСКА и нямате лично отношение, но се криете зад закона?! А вие вече сте политик и от вас се очаква да вземете политическо решение. На нас не ни трябват отстъпки и политически обещания около изборите, а действащи решения!

В своята 65 годишна история спортен клуб ЦСКА се е доказал не само със своите спортни резултати, но и със своята етика и морал в спортния живот на България. Дълбоко осъзнаваме, че с кореспонденция през медиите не решаваме случая, а по-скоро го задълбочаваме. Съществува реална възможност за моментално решаване на проблемите, трупани с години, но това би могло да стане само и единствено, ако управляващите проявят добра воля и желание.

Ако тази задочна дискусия продължи, Вие г-н министър, обричате най-големия спортен клуб да спре да съществува, а това ще доведе до тотален крах и срив на целия български спорт.

23.04 2013 година

София ОСК ЦСКА – 1948