Обединен спортен клуб Академик връчи наградите си за 2009 година. Световният шампион по бокс Детелин Далаклиев, състезателката по художествена гимнастика Мариана Стоименова, както и бадминтонистката Линда Зечири спечелиха приза за спортисти номер 1 в студентския клуб за изминаващата година.

За отбор номер 1 на 2009 година бе избран тимът по естетическата гимнастика, а наставничката на този състав Елена Дукова е треньор номер 1. Призьорите получиха специално изработени статуетки.

Председателят на ОСК Академик Ваньо Найденов. В ефира на Гол линия той заяви: „2009 година бе една трудна година за българския спорт, тя не подмина и Академик. Изпълнихме доста цели, но и не успяхме при доста. Създадохме детски отбор по хокей на лед, и възстановихме женския баскетболен отбор, който вече се състезава в А група.”

„Парадоксално е, Академик е дружеството, което има най-много шампиони, и същевременно дружеството, което не притежава никаква спортна база. Ние си плащаме наеми, и това е голям проблем за всички наши 25 клуба,” обясни още Найденов.

„Аз съм оптимист, и моят оптимизъм се поражда от факта, че в момента Министерството на спорта се оглавява от хора, преминали през школата на Академик. Имаме подкрепа и от Министерството на образованието. Смятам, че 2010 ще е още по успешна за нас,” завърши той.

На награждаването днес присъства и заместник министърът на спорта Иван Ценов. На 15 декември от 15 часа пък ще бъде проведена кръгла маса на тема "студентски спорт".