След феноменалното израстване и популяризация на Калоян Махлянов – Котоошу в професионалното сумо в Япония още един роден гигант ще замине за страната на изгряващото слънце, за да се включи в професионална школа. 19-годишният Цветан Коцев след няколко месеца ще продължи кариерата си в една от 60-те професионални школи по сумо, в които има право да се състезава само по един чужденец.

Цветан Коцев ще представя България в две категории (+115 кг. и абсолютна) на предстоящото Европейско първенство в Будапеща от 15 до 17 юни.

За първи път националният ни отбор ще бъде в пълен състав с представители във всяка категория при кадети, юноши, мъже и жени. Точно 20 родни състезатели във всички възрастови групи пътуват за Будапеща. При мъжете ще имаме 6-има представители, сред които се открояват 7-кратният първенец на Стария континент и двукратен световен вицешампион Петър Стоянов (кат. +115 кг и абсолютна), двукратният европейски шампион в кат. до 115 кг Тодор Джуров и четирикратният европейски шампион и два пъти световен вицешампион в кат. 85 кг Стилиян Георгиев.

В състава на жените са световните вицешампиони Галина Иванова (кат. 80 кг) и Цветана Божилова (кат. абсолютна), както и дебютантката Мария Янчева. Отборът на юношите е от 6-има сумисти, на кадетите - 5-има.

На Евро 2007 ще се пуснат повече от 400 сумисти от 22 държави.

„Можем да вземем поне 10 медала и отборната титла. Почти всеки един от нашите има шанс да стигне до почетната стълбичка”, сподели националният треньор доц. Николай Димитров.

„Този шампионат на Стария континент ще бъде по-силно от Световно първенство. Подготовката на тима ни бе на много високо ниво, контузии няма”, бе коментарът на капитана на националите Петър Стоянов – Вожда. Той ще гони своя осма евротитла.

В тима на България е и Стилян Георгиев – Лъвското сърце, който живее в САЩ. Стоянов направи специална подготовка в Амстердам и е готов да победи на дохиото силната конкуренция при тежките - Алан Караев от Русия, Роберт Пачков от Полша и Торстен Шайбе от Германия.

Японският посланик Н. Пр. Коичиро Фукуи също е убеден, че българите ще бъдат най-добрите сумисти на Европейското първенство.

Предлагаме ви неговото мнение за българските сумисти в професионалните школи.