Международният колоездачен съюз обяви имената на четирима колоездачи, които са замесени в "Операция Адерлас", свързана със случаи на кръвен допинг, даван на елитни спортисти от австрийския доктор Марк Шмид.

Три от случаите са от периода 2011-2012 година, а другият от 2017-а. Става дума за двама активни колоездачи в лицето на Кристиян Корен и Кристиян Дурашек, както и двама вече пенсионирани - Алесандро Петаки, който е коментатор на Джиро д'Италия за италианската RAI, както и Боруц Божич, който е асистент спортен директор в Bahrain-Merida.

Случаите за "използване на забранени методи" при Петаки, Корен и Божич са от 2011 и 2012, докато при Дурашек става въпрос за 2017.

Четиримата все още не са официално наказани, но ще трябва да съдействат в разследването. Само преди броени дни бившият колоездач Данило Хондо призна, че е взимал кръвен допинг под контрола на доктор Шмид.

Допинг скандалът с въпросния лекар стартира през февруари с разкрития за кръвен допинг при скиори в северните дисциплини. В последствие бе засегнато и колоезденето като Георг Прайдлер и Щефан Денифл признаха вината си.

Корен бе част от състева на Bahrain-Merida за Джирото като и той, и Божич са временно отстранени от отбора. Същото важи и за Дурашек, който бе част от състава на UAE за Обиколката на Калифорния.