Чудели ли сте се кои са осемте най-големи български спортни постижения за последните осем години? Вече осем "сезона" Gong.bg отразява успехите и победите на родните атлети.

Ето списък на върховете на родния спорт през последните 8 години, подредени не по хронология или значимост, а просто защото всички те са ни карали да затаим дъх и истински да се гордеем:

Пробивът на Лудогорец
Успехите на Лудогорец в Европа накараха всички български фенове, дори и неутралните, да се възхитят на усилията на този отбор. След трите титли в родния шампионат, някак закономерно дойде пробивът в Шампионската лига. Усилията на ръководството и футболистите даде резултат – участие в групите на турнира заедно с един от най-добрите клубове – Реал Мадрид, Ливърпул и Базел.

Успехите на Григор Димитров

Най-голямата българска гордост в последните години е Григор Димитров. Тенисистът направи недостижимото до този момент. Влезе с гръм и трясък в Топ 10 на световния тенис и със сигурност ще остави сериозна следа. 23-годишният талант вече печели на всякакви настилки. Триумфира в три турнира през изминалата година – на клей, трева и твърди кортове. Григор Димитров направи първия си голям четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия, а след това и полуфинал на Уимбълдън. Димитров стартира годината като 23-ти в света, за да достигне до номер 8 през август. И това ако не е постижение...

В Англия знаят кой е Димитър Бербатов
През 2008 г. в последния ден, в последната минута на летния трансферен прозорец, Димитър Бербатов подписа договор с "Манчестър Юнайтед". Като играч на „червените дяволи“  нападателят записа невероятни постижения – стана голмайстор на английската Висша лига, два пъти спечели титлата в Премиърлийг и накара феновете на Острова да го запомнят като единствения българин, изиграл повече от 200 мача в местния шампионат.

Кралят на халките Йордан Йовчев

Йордан Йовчев стана единственият гимнастик в историята, който участва шест пъти на Олимпийски игри. Това се случи в Лондон през лятото на 2012 г. Йордан Йовчев е най-успелият български гимнастик. В кариерата си има четири олимпийски медала – един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен Световен шампион на земя и халки на първенствата на планетата в Гент и Анахайм през 2001 и 2003 г., и двоен световен вицешампион в Дебрецен през 2002 г. На олимпийските игри в Атина Йовчев спечелва сребърен медал, като незаслужено златният му е отнет.

Румяна Нейкова получи своя реванш

Румяна Нейкова спечели златен медал на Олимпиадата в Пекин в дисциплината скиф. Тя получи възмездие за грабежа с фотофиниш в Сидни 2000, когато съдиите й отнеха олимпийското отличие. Златният медал на Румяна Нейкова в Пекин е един от големите върхове в българския спорт в последните години. В кариерата си Румяна Нейкова има две световни титли на скиф - от Севиля 2002 и от Милано 2003. На летните олимпийски игри в Атина през 2004 година спечели бронзов медал. Нейкова има пълен комплект медали от олимпийски игри - златен Пекин 2008, сребърен Сидни 2000 и бронз Атина 2004.

Златната Станка Златева

Станка Златева или още известна като Златното момиче на България е един от най-успешните състезатели в борбата. Носител на два сребърни олимпийски медала, петкратен световен и шесткратен европейски шампион, Станка Златева е първата българка, участничка на Олимпийски игри в женската борба и първата българска световна шампионка по борба. Най-успешната ни състезателка по борба има желание да участва на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г. в трети опит да спечели златен медал.

Ансамбълът отново на върха
През последните години българската художествена гимнастика започна да възвръща позициите си на световния подиум. През 2014 г. обаче ансамбълът, воден от треньора Ина Ананиева, постигна онзи успех, който трябваше да затвърди прогреса. След 18-годишно чакане, българките спечелиха световното злато в многобоя, а имената на истинските герои са Ренета Камберова, Михаела Маевска-Величкова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова и Християна Тодорова.

Националният ни отбор по волейбол
Националният отбор на волейбол на България често успява да зарадва своите фенове през последните години. „Трикольорите“ са един от най-добрите отбори в света и това доказват силните им класирания на Олимпийските игри през 2008 в Пекин и 2012 в Лондон. Отборът остана в подножието на върха и се нареди съответно на пето и четвърто място. На Европейското първенство през 2009 България спечели бронзовите медали, а през 2013 остана на четвърта позиция. Постиженията на волейболистите са от най-висока проба.