Българките сумисти взеха бронзов медал и в отборната надпревара на завършилото европейско първенство в Будапеща.

След като загубиха на полуфинала от холандците, в схватка за третото място Петър Стоянов-Вожда, Тодор Гюров-Мълчаливия и Христо Христов-Японеца отнесоха Грузия. Русия и Холандия заеха съответно първо и второ място.

В абсолютна категория Христов бе повален на дохиото от представителя на домакините Либур Дежу. След като унгарецът му бръкна с пръст в устата, родният млад гигант изпусна шанса да донесе девето отличие за България от първенството на Стария континент.

Шоуто на финалите в Ференц Ушкаш спорт център бе пълно.

116-килограмова унгарка счупи носа на едва 70-килограмова британка на полуфиналите, а всички унгарски медалисти си тръгнаха с дърворезби на Буда.

Скандал вдигна водачът на Грузия, тъй като бе задължен да плати двойна сметка за хотел, защото се е опитал да отмени резервацията на генералния секретар на местната федерация, който е починал преди по-малко от седмица при автомобилна катастрофа.

По аплодисменти родните сумисти бяха номер 1, а единствената им конкуренция бе 190-кг Адам Окруашвили от Грузия, който бе свален от дохиото от съдиите за да махне скритите под препаската си (маваши) гащи. Бельото се оказа изключително здраво и повече от пет минути се търсеше ножица в залата, защото огромният сумист не успя да си скъса гащите.

Тежък и шумен купон до сутринта дадоха организаторите на европейското първенство в Будапеща. В големи атракции се превърнаха двойки на дансинга с общо тегло над 280 кг. Тежки танци, музикални изпълнения от българи (Цвятко Топчиев – Орфея), много алкохол, храна и спомени.

На финала шестима човека се наложи да изнесат унгареца Лубур Дежу, който бе заспал в дамската тоалетна.