Международния шахматен фестивал в Албена ще бъде възобновен това лято от 20-28 юни. Тогава в меката на интелектуалните спортове ще се съберат над 150 участника, които ще спорят на черно-бялата дъска за наградния фонд от 20000 лева.

„Това ще бъде един добър старт за младите български надежди на шаха. На преференциални цени те ще могат да съчетаят оспорваните партии с почивка на море. Водим преговори с Русия, Гърция, Сърбия, Македония и Румъния в Албена да дойдат техни представители. Турнирът ще бъде отворен, така че деца ще могат да местят срещу гросмайстори. Очакваме и целите ни мъжки и женски национални отбори”, сподели председателят на Организационния комитет на международния турнир в Албена Живко Димитров

Добре познатият с шахматните си умения доктор на националния футболен тим Михаил Илиев обяви, че предварителната организация е на световно ниво и предизвика изпълнителния директор на курортния комплекс Красимир Станев на шахматен дуел.

От своя страна пък той разкри, че в Албена се обмисля строеж на голяма функционална зала, която да може да приеме шахматна олимпиада. Председателят на Българската федерация по шахмат Стефан Сергев допълни, че в момента наблюдаваме шахматен бум, както у нас, така и по света и че Международния шахматен фестивал ще бъде подготовка на националите ни за европейските първенства при мъжете и жените.

За в бъдеще Албена иска наистина да се докаже като център на интелектуалните спортове и се надява да бъде домакин на Балканска купа и Европейско първенство за юноши мъже и жени.