Надбягване по стълбите на десететажния „Витоша Парк Хотел” ще отбележи европейския ден без асансьори (No Elevators Day) на 13 май в София. 

Надпреварата ще започне в 18:00 часа, като участниците ще стартират в зависимост от реда на записването си на рецепцията на хотела. Събитието се организира от компанията „Спортс Мениджмънт България”, която е координатор на всички активности от целогодишната кампания NowWeMOVE на територията на столицата. 

Победителите в състезанието при мъжете и при жените ще получат като награда от „Витоша Парк Хотел” едномесечен пълен достъп до фитнеса, басейна и уелнес центъра му. Очаква се в надпреварата да се включат и някои от спортните състави, които традиционно са настанени в хотела. В момента на лагер там е женският национален отбор по волейбол. 

Целта на No Elevators Day е да привлече внимание към физическата активност за здраве и да покаже, че за да се движим не е необходимо да отделяме време и средства. 

Според координатора на кампанията в България „БГ Бъди активен” при изкачване по стълбите се горят три пъти повече калории отколкото ходейки, повишава се количеството на „добрия холестерол“ в кръвта, а костите, мускулите и ставите се заздравяват. 

Кампанията може да бъде подкрепена в цялата страна от всички, които желаят да предизвикат себе си и да използвате стълбите вместо асансьора и ескалатора поне за ден.