Опитваме се да оказваме подкрепа в рамките на възможностите, не само за гимнастиката. Важно е в страната да се изгради модерна спортна база и да върнем младите хора в спортните зали, да развием повече масовия спорт.

Това каза министър-председателят на страната Пламен Орешарски по време на срещата си в Министерския съвет с президента на Европейския гимнастически съюз Джордж Гелзек.

Премиерът отбеляза, че миналата година, когато са се събирали предложенията от кметовете за инвестиции в градовете, една от най-честите молби е била за рехабилитация или изграждане на нова спортна зала.

"Трябва периодично да се инвестира", изтъкна министър-председателят. Той отбеляза, че започва рехабилитацията на залата във Варна и изрази надежда догодина там да има съвременно съоръжение.

"Гимнастиката е популярен спорт в България, а Йордан Йовчев е един от нейните символи. Много се радвам, че той е ангажиран и с работа в правителството", добави премиерът.

Заместник-министърът на младежта и спорта Йордан Йовчев благодари за доверието във връзка с българското домакинство на Европейското първенство по спортна гимнастика за мъже и жени, юноши и девойки, което се провежда в периода 16-25 май.

"Гордея се, че държавата застава зад гърба на този традиционен за нас спорт", каза г-н Йовчев. Той също акцентира върху необходимостта да се развива детско-юношеският спорт.

Гелзек изтъкна позитивното отношение на България към гимнастиката и отбеляза, че домакинството на София е гаранция за добра организация.

"Благодаря за всичко, което правите за гимнастиката. Това е труден спорт и е необходима подкрепа от страна на държавата", заяви президентът на Европейския гимнастически съюз./БГНЕС