Немският футбол има висока репутация в България, отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с почетния вицепрезидент на Германския футболен съюз Франц Бекенбауер.

„Особено като по-млад много се интересувах от футбол и вие сте били един от моите кумири, заедно с Герд Мюлер – той като голмайстор, а вие – като професионален защитник“, обърна се премиерът към футболната легенда. В рамките на разговора президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов запозна министър-председателя с предстоящото подписване на Договор за сътрудничество между футболните съюзи на България и Германия. "Двете федерации поддържат тесни връзки помежду си и именно това е основата за подписване на договора", отбеляза Бекенбауер.

По време на срещата беше акцентирано върху необходимостта да се развиват детските и младежките школи. "Младите таланти трябва да се подкрепят", каза Бекенбауер. Той отбеляза и необходимостта от изграждането на треньорска система за кадри. "Трябва да върнем позабравени добри практики", подчерта Борислав Михайлов. Той приветства готовността на правителството да подкрепи кандидатурата на България за домакинство на европейското първенство по футбол през 2020г.

"Държавата няма големи финансови възможности, но трябва да се търсят подходящи форми за подкрепа", отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски. Според него като цяло финансирането трябва да идва основно от клубовете, но и държавата трябва да помага. /БГНЕС