Националните ни отбори по спортна гимнастика и акробатика проведоха своите официални тренировки в зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта във Варна в деня на официалното откриване на Световната купа.

Утре, 7 май, програмата започва от 8:30 часа със състезания в гимнастиката при момчета до 14, 16 и 18 години, където ще има и българско участие.

Треньорът на юношеските и младежките ни национали, Димитър Митев, сподели: „Във Варна винаги съм се чувствал добре. По- малките момчетата са леко притеснени, но това е нормално поради липсата на опит. Емоцията и адреналина ги грабват. Като цяло можем да желаем 2 финала, а знаете, че влезеш ли на финал от там нататък всичко се случва.“

Помощник-треньорът Дамян Игнатов сподели, че децата все още не са се адаптирали напълно към условията в залата и допълни: „Имаме надежда за медали. Очакваме от всички състезатели добро класиране и ще се радваме на всеки успех. Владимир Тушев се класира за Европейските игри и тук се надяваме на едно много добро представяне от негова страна. От Теодор Трифонов и Валери Рангелов се очаква добро класиране, но като цяло шансове има пред всички.“

източник: varnaworldcup2015.com

Женският ни национален отбор проведе тренировките си с мисълта за бързо оздравяване на Елизабет Василева, която се контузи и ще пропусне Световната купа.

„Най-голямото ми желание е всички да се върнем живи и здрави вкъщи. Знаете, че днес Елизабет счупи кост на петата по време на тренировките. Това е нашият спорт – днес си добре, но за утре не се знае. Малко съжалявам, че преди време спрях с гимнастиката, но за момента всичко е наред, макар и навлизането обратно към най-добрата ми форма да бе трудно. Правя всичко с любов към спорта и съм изключително мотивирана, защото се намираме на собствена територия и ще играем пред родна публика“, коментира Албена Златкова.

Една от най-добрите ни гимнастички в последните години Ралица Милева сподели: „Обстановката е хубава, а залата е много добре направена. Очаквам да изиграя много добре съчетанията ми на прескок и греда - все пак това са любимите ми уреди.“

Националите ни по акробатика също започват участието си утре. Страната ни ще има представители както в Международния турнир така и в Световната купа. В състезанието при мъжете и жените своя дебют ще направят смесената ни двойка Елена Великова и Алекс Жеков.

„За първа година сме при мъжете и жените, но въпреки, че сме дебютанти знаем на какво сме способни и сме уверени, че имаме сили за място на финала. Разбира се, че конкуренцията е много сериозна, но по-скоро сме развълнувани от възможността да се борим с най-добрите“, коментираха Алекс и Елена веднага след последната си тренировка за деня.

източник: varnaworldcup2015.com

Потвърждение за добрата работа на двойка даде и хореографът на националния ни отбор София Ангелова. „Тренировките протичат много добре. Елена имаше контузия, но към момента това не се оказва пречка. Даваме всичко от себе си и знаем, че ще има резултат“.

Тя е измислила и новата комбинация от съчетания на българската четворка, която е в състав Венелин Първанов, Христо Димитров, Борислав Борисов и Денис Андреев. Техен треньор е Юри Инджов.

„Всичко протича нормално, няма контузии. Има изключително разбирателство в отбора. Едно от най-важните неща е да има баланс. От там оценката може да се допълва за изпълнение и артистичност. Благодарение на София Ангелова сме добавили две тройни салта и сега във Варна момчетата за пръв път ще пробват новата комбинация. Надяваме се да изпълнят добре поставените задачи“, коментира Инджов.

Зрителите, които искат да подкрепят българските участници на живо, могат да дойдат в Двореца на културата и спорта във Варна, като входът през утрешния ден е 3 лева. Билети се продават на касите на ДКС, на касите на Летния театър и в мрежата на „Тикетпро“.