Собственикът на Стяуа Букурещ Джиджи Бекали бе оправдан от Върховния касационен съд на Румъния по т. нар. дело „Куфарът“, по което е обвинен в даване на подкуп и документни измами, предаде агенция Аджерпрес. Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховния касационен съд.

Делото „Куфарът“ започна през януари 2009 г. в Апелативния съд на Клуж, но след това бе прехвърлено към Върховния касационен съд, защото междувременно Бекали бе станал евродепутат.

Освен към Бекали прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията повдигнаха обвинения на Тея Спонте, заместник-председател на Административния съвет на Стяуа, на националния селекционер Виктор Пицурка, на адвокатката на Бекали Алина Чул, и на Раду Марино и Раул Волчински.

Обвинението искаше ефективни присъди за Бекали (общо шест години) и за Алина Чул (две години) и условни присъди за останалите обвиняеми.

Върховният касационен съд обаче оправда днес обвиняемите и прекъсна делото срещу Волчински, който е починал.

Според обвинителния акт през 2006 г. собственикът на Стяуа бил обещал на всеки играч от отбора на Глория Бистрица суми между 5 000 и 10 000 евро, за да изпълнят служебните си задължения и по-конкретно - да победят в мача срещу Рапид Букурещ на 12 май 2006 г.

Две години по-късно, през 2008 г., Бекали предложил сумата от 1 700 000 евро на играчите от футболния клуб Университатя Клуж, за да спечелят мача срещу отбора на ЧФР Клуж (съперник на Стяуа за спечелване на шампионската титла).

В заключителната си реч прокурорът заяви, че „персонажи“ като Бекали са корумпирали румънския футбол и Върховният съд не трябва да легализира подобни практики.

Един от адвокатите на Бекали заяви пред съдиите, че собственикът на „Стяуа“ не се е стремил към корупция в нито един момент, а намеренията му са били да мотивира и увеличи желанието за победа на играчите.

Според адвоката в нито един момент играчите не са вярвали, че Бекали ще им даде тези пари, а дори били приели с насмешка неговите оферти.