На 28 септември от 16.30 до 21.00 часа Национална спортна академия (НСА) ще се превърне в своеобразна „лаборатория“ за събитието „Европейска нощ на учените“.

Инициативата на Европейската комисия има за цел да представи постиженията на спорта и ролята на спортната наука пред широката общественост. Проектът иска да мотивира хората от всички възрасти да се замислят за собствената си ежедневна активност и начините, по които могат да се погрижат за здравето си.

Към инициативата се присъединява и комисията за научно-приложна дейност и връзки с Кукион (Kukkiwon) към Българска федерация по таекуондо с председател Димитър Аврамов. Националният демонстративен отбор ще покаже уникална демонстрация пред всички участници.

Изследователи от Центъра за научна и приложна дейност в спорта към НСА ще демонстрират различни научно-изследователски методи за диагностика и подобряване на спортните постижения: пулсоксиметрия, оценка на нивата на физическа активност, тензометрия, биоелектрически импедансов анализ на тялото и други методи за теренни изследвания.