Олимпийското село, което ще приюти 16 хиляди спортисти и спортни ръководители по време на Олимпиадата идния месец, беше открито официално от неговия кмет Чън Чжъли.

Чън, високопоставен служител на комунистическата партия, получи ключовете на силно охранявания комплекс от шефа на игрите Лю Ци като част от официалната церемония.

"Олимпийското село е напълно готово да посрещне топло спортистите, служителите и журналистите от всички страни", изтъкна Чън, цитиран от БТА.

Китайската делегация се настани първа, като издигна своя флаг над олимпийското село. В групата са баскетболната звезда от НБА Яо Минг и световният шампион на 110 метра с препятствия Лю Сян.

Новопостроените 42 сгради в селището могат да приемат 17 000 души в 9000 стаи, но тази бройка няма да бъде достигната по време на игрите, тъй като очакваните гости са 16 000. Президентът на МОК Жак Рох има своя стая в селото.

Религията е тясно контролирана от властите в Китай, но този път вярващите ще могат да изповядват своите религии в специален център за услуги в олимпийското село.

Утре за олимпийското село в Пекин тръгва първата българска група, която ще включва състезателите по спортна стрелба.