Олимпийският огън пристигна в Австралия, където утре ще премине през столицата Канбера при строги мерки за сигурност, тъй като отново се очакват протести на протибетски демонстранти, както и на хиляди китайски студенти в подкрепа на Китай и Олимпийските игри.

Стотици допълнителни полицаи бяха мобилизирани да защитават олимпийският факел, който ще премине през барикадирани улици на Канбера в четвъртък. Организаторите са решени да избегнат хаоса, който съпътстваше щафетата в Европа и САЩ. Австралийският премиер Кевин Ръд заяви, че силите за сигурност за готови да отвърнат на демонстрации, които не са мирни.

Самолетът с олимпийския огън кацна на военна база и бе посрещнат под звуците на традиционни музикални инструменти на аборигените. При пристигането на факлата от Джакарта нямаше признаци за протести. Според медиите китайското посолство е наело 20 автобуса, за да откара поддръжници от Сидни и Мелбърн до столицата, за да отвърнат на обещаните протибетски протести.

Протибетски демонстранти прекъснаха церемонията по запалването на огъня в Гърция през март и разстроиха щафетата в Лондон, Париж и Сан Франциско, което доведе до увеличаване на сигурността и съкращаване на маршрута на факлата в Индия, Малайзия, Индонезия и Австралия.