Пътуването на олимпийския огън от Гърция до Лондон за летните олимпийски игри започва през май. Огънят ще бъде запален на 10 май в Древна Олимпия на п-в Пелопонес, съобщава гръцката агенция АНА-МПА.

Олимпийският огън ще измине три хиляди километра и ще обиколи над 40 града, като ще се предава между 500 факлоносци. Той ще бъде предаден на британските организатори на Олимпиадата на 17 май.

Агенцията съобщава, че церемонията и обиколката на огъня на гръцка земя ще бъде финансирана от спонсори, а не както в предишни години - с финансова помощ от държавата.

Председателят на гръцкия Олимпийски комитет Спирос Капралос заяви, че въпреки финансовите трудности на Гърция, мащабите на събитието няма да бъдат намалени и олимпийският огън ще обиколи страната, „за да напомни на всички гърци значението на олимпийския огън, на игрите и че всичко е започнало в Гърция“, допълва „Асошиейтед Прес“.

Първи огънят ще поеме световният шампион по плуване в открити води Спирос Янотис, който ще предаде факлата на известен британски спортист, чието име още не е ясно.

Летните олимпийски игри Лондон 2012 ще бъдат открити на 27 юли и ще продължат до 12 август.