Щафетата с олимпийския огън премина през столицата на Тибет Лхаса при засилена полицейска охрана и без инциденти.

Началото на факелното шествие започна с минута мълчание в памет на жертвите от опустошителното земетресение в китайската провинция Съчуан.

Олимпийският огън премина по 9,3 километров маршрут, като тръгна от Норбулингка - бившата лятна резиденция на Далай Лама и завърши при двореца Топала, където също е пребивавал тибетският духовен водач, който избяга в Индия през 1959 година.

75 от 156-те факлоносци бяха тибетци. Полицаи от специалните части зорко следяха придвижването на олимпийския огън. Зоната, където щафетата завърши, беше забранена за хора без специална акредитация.

Голяма част от зрителите развяваха олимпийски и китайски знамена. Според тибетците в изгнание обаче хората по улиците са били старателно подбрани.

Първоначално олимпийската щафета трябваше да премине през Тибет за три дни, но впоследствие бе решено това да стане само за един ден.

Група журналисти получиха разрешение да присъстват в рамките на специално организирано от китайското правителство посещение.

Олимпийската щафета по света бе белязана от бурни протести срещу политиката на Китай в Тибет. Тибет е блокиран от силите за сигурност от март, когато при антиправителствени протести бяха убити 22 души, по данни на Пекин.

Този китайски автономен район продължава да е затворен за чуждестранни туристи. На чуждестранни журналисти бе разрешено да го посещават само в организирани от правителството строго контролирани групи.

Преди факелното шествие да премине през Тибет бяха осъдени нови 12 участници в безредици. Други 116 чакат своя съдебен процес. В същото време обаче 1157 души, към които бяха повдигнати малки обвинения, бяха пуснати на свобода.