Олимпийският огън пристигна днес и премина през пакистанската столица Исламабад при засилени мерки за сигурност, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Прокитайското пакистанско правителство осигури безпроблемно преминаване на щафетата с факела, като изпрати стотици полицаи, много от тях с кучета, за да се грижат за сигурността.

Щафетата с огъня в столицата започна от най-големия спортен комплекс в присъствието само на предварително поканени лица. Пакистанският президент Первез Мушараф и премиерът Юсуф Раза Джилани предадоха огъня на бившия капитан на пакистанския отбор по хокей на трева и олимпийски състезател Самила Хан.

На свой ред Хан предаде огъня на Шабана Ахтар - първата жена, представила ислямската република на олимпийски игри. Ахтар бе една от 66-е спортни икони и знаменитости, които носиха факела по 3,5-километровия маршрут.

По време на преминаването на огъня нямаше демонстрации, което се дължи предимно на дългогодишното тясно приятелство и сътрудничество между Пекин и Исламабад в областта на отбраната и търговията, отбелязва ДПА.

Въпреки това щафетата премина при изключителни мерки за сигурност поради опасност от нападения на протибетски бунтовници. Властите дори промениха и съкратиха маршрута на огъня.

Първоначално участниците в щафетата трябваше да преминат с олимпийската факла по улиците на столицата, но по-късно бе взето решение те да обиколят само спортния комплекс.

Стотици полицаи ще се грижат за сигурността при утрешното преминаване на огъня през индийската столица Делхи, предаде АП. Властите се опитват да избегнат инциденти подобни на тези по време на преминаването на щафетата през Лондон и Париж.

В Индия обаче има близо 100 000 тибетски изгнаници, много от които се отправиха към столицата Делхи, за да протестират срещу китайските репресии в Тибет.

Близо 100 тибетски изгнаници бяха задържани днес по време на антикитайски протест пред китайското посолство в столицата на Непал Катманду, предаде Франс прес.

Чешкият премиер Мирек Тополанек заяви, че ще пропусне олимпиадата в Пекин, съобщи днес чешкият всекидневник „Право”, цитиран от Ройтерс. Тополанек заявил, че не иска церемонията по откриването на игрите да се превърне в тържество на силата и величието на комунистически Китай, посочва изданието.

„Няма да отида в Пекин” - заявил премиерът на среща със студенти – „Не подкрепям идеята за бойкот на игрите от страна на спортисти, но смятам, че церемонията може да мине и без мен”, изтъкнал той.

Тополанек посочил, че има и лична причина да пропусне олимпиадата: „Съпругата ми Луцие Талманова членува в протибетска организация и не мога да й причиня това.”