Бившият германски състезател по скокове във вода Ян Хемпел, олимпийски вицешампион от Атланта 96, твърди, че е бил малтретиран сексуално от своя треньор в продължение на няколко години.

В документален филм на телевизия ARD "Малтретирани – сексуално насилие в германското плуване", сребърният медалист на 10-метрова кула от Игрите в Атланта през 1996 година за първи път публично говори за обвиненията срещу неговия бивш треньор Вернер Лангер, който почина през 2001 година, пише Telegraph.bg.

"Бях малтретиран от моя треньор", каза 50-годишният Хемпел и добави, че издевателствата са се случи в периода 1982-1996 година. "Той никога не пропускаше момент да даде свобода на желанията и нуждите си."

Хемпел каза, че за първи път преди Игрите през 1996 година е алармирал за извращенията на тогавашния национален треньор. След това Лангер е отстранен, като версията тогава е, че е освободен заради предполагаемо агентурно минало в ЩАЗИ.

"Всички мълчаха до днес", каза Хемпел, който е разочарован от Германската федерация по плуване.

"За федерацията бяха важни единствено медалите и успехите, всичко останало беше на заден план", добави той.

Хемпел също съобщи, че Лангер го е малтретирал в тоалетната на стадиона преди олимпийския финал по скокове във вода през 1992 година в Барселона.

Друг спортист, пожелал да остане анонимен, съобщи в документалния филм, че Лангер е бил интимен с него в съня му.

Хемпел е диагностициран с начална болест на Алцхаймер. „Забелязвам, че все повече и повече тези спомени изчезват от съзнанието ми. Сега все още мога да си спомня нещата. Не знам колко още ще е така", каза той.