90 състезатели от 20 държави ще спорят за отличията в кръга от Световната купа по спортна гимнастика - категория Б, който ще се проведе от 1 до 3 септември за трета поредна година във Варна. Крайният срок за подаване на поименните заявки изтече на 1 август.

От предварително заявените държави участие отказаха отборите на Тунис и на Гърция, воден от Елефтериос Петруниас (олимпийски шампион на халки от Рио де Жанейро 2016).

Въпреки оттеглянето на Петруниас, Световната купа се очертава да бъде едно изключително силно и оспорвано състезание, особено при мъжете.

Любителите на този спорт ще могат да се насладят на изпълненията на едни от най-силните гимнастици в момента, като бразилецът Артур Занети (олимпийски шампион на халки от Лондон 2012 и олимпийски вицешампион на същия урд от Рио де Жанейро 2016), холандецът Епке Зондерланд (олимпийски шампион на висилка Лондон 2012) и украинците Олег Верняев (олимпийски шампион на успоредка и олимпийски вицешампион в многобоя от Рио де Жанейро 2016) и на Игор Радивилов (бронзов олимпийски медалист на прескок от Лондон 2012).

При жените прави впечатление заявката на Даниеле Иполито. Бразилката е световна вицешмпионка от първенството в Гент (Белгия) през 2001 година и е сестра на Диего Иполито (сребърен олимпйски медалист на земя от Рио де Жанейро 2016).

Сред държавите подали заявка за участие в Световната купа са още Азербайджан, Беларус, Канада, Хърватия, Франция, Великобритания, Израел, Словения, Сърбия и Украйна и други.

На Световната купа България, като домакин ще бъде представена от пълни отбори. За отговорния старт във Варна при мъжете продължават да се подготвят Ц Мартин Ангелов, братята Христос Маринов и Исус Маринов, Димитър Димитров, Димитър Бърдарски и Светослав Ангелов, а при жените - Десислава Тодорова, Ралица Милева, Никол Дунева, Грета Банишка, Елизабет Василева, Памела Георгиева, Йоана Янкова.

Старши треньорите на отборите Милко Танкуев (мъже) и Нели Танкушева (жени) ще определят съставите след приключване на шестте контролните състезания, предвидени за 11 и 12, 18 и 19, 25 и 26 август.

Бронзовият медалист на земя от Младежкият олмипийски фестивал в Гьор (Унгария) Дейвид Хъдълстон няма да вземе участие в състезанието, тъй като все още се състезава при младежите.

Състезанието във Варна е част от подготовката на националните ни отбори за най-важното състезание през годината - Световното първенство, което ще се проведе от 2 до 8 октомври в Канада.

Организатори на Световната купа по спортна гимнастика във Варна са Българската федерация по спортна гимнастика, Министерството на младежта и спорта и община Варна.