Вицепремиерът Цветан Цветанов получи почетен знак и медал от Стефка Костадинова и БОК. Министърът на вътрешните работи след това пък получи наградата за Бойко Борисов от фондация „Български спорт“ за реален принос в спорта. Костадинова пък отличи с медал за олимпийски заслуги спортния министър Свилен Нейков и ген.секретар на БОК Белчо Горанов.

Олимпийски медал за Цветанов, той взе и награда за Бойко Борисов

източник: Sofia Photo Agency

На специалната си 21-ва церемония Фондация "Български спорт" съвместно с Българския олимпийски комитет връчи наградите "Спортен Икар" за отличилите се спортисти през 2012 година в Градската художествена галерия. Станка Златева, Тервел Пулев, Йордан Йовчев, Петър Стойчев, Станилия Станемова и още от най-добрите ни спортисти за 2012 година бяха на сцената, за да получат своите призове. Тодор Алексиев и братята Георги и Валентин Братоеви взеха в ръце купата за „Отбор на годината“. Специална награда имаше и за номинирания за „Мъж на годината 2012“ Кубрат Пулев.

Олимпийски медал за Цветанов, той взе и награда за Бойко Борисов

източник: Sofia Photo Agency

Сред официалните гости бяха още Иво Тонев, Красимир Гергов, Красимир Инински и други. Цеко Минев получи награда на Европейските олимпийски комитети, медал от БОК имаше за Михаил Касабов, а по случай кръгли годишнини бяха наградени Петър Киров, Стоян Хранов, Петкана Макавеева, Надка Голчева, Евладия Славчева и Диана Брайкова.

В категория "Достойно представяне" бяха наградени Станка Златева, Тервел Пулев, Стела Енева и Радослав Златанов, а Йордан Йовчев получи приз за изключителна спортна кариера.

Олимпийски медал за Цветанов, той взе и награда за Бойко Борисов

източник: Sofia Photo Agency

Ето още от наградените със "Спортен Икар":

категория Най-проспериращ млад спортист: Ния Димитрова (биатлон) - европейска шампионка за девойки в спринта на 7,5 км, бронзов медал в преследването на 10 км в Осръбле (Словакия), световна вицешампионка за девойки в спринта в Контиолахти.

категория Изключителна спортна кариера: Йордан Йовчев (спортна гимнастика) - седми на финала на халки при рекордното си шесто участие на олимпийски игри.

Трайно присъствие в световния елит: Ивет Лалова (лека атлетика) - европейска шампионка на 100 метра в Хелзинки, участие на полуфиналите на 100 и 200 метра олимпийските игри в Лондон.

Олимпийски медал за Цветанов, той взе и награда за Бойко Борисов

източник: Sofia Photo Agency

Специална награда за мъжество: Иван Тодоров (водна топка) - за проява на изключителна воля и дух да тренира и да се състезава, въпреки протезата на левия крак. Участва в Държавното първенство с отбора на Левски. Тодоров е на 39 години, а преди 22 години при инцидент губи крака си, но с подходяща протеза се връща във водата и продължава състезателната си кариера.

Специални награди на Управителния съвет на Фондация "Български спорт": Ясен Иванов (батут), Национален отбор по планинско бягане (юноши до 17 години), Бетина Темелкова (джудо), Благой Найденов (бокс), Ваня Иванова (самбо), Станилия Стаменова (кану-каяк) и Кубрат Пулев (бокс).

категория Достойно представяне: Стела Енева (лека атлетика) - носител на два сребърни медала на диск и гюле от Параолимпийските игри в Лондон 2012, европейска шампионка на гюле, носител на сребърен медал на диск от Евро 2012 за спортисти в увеждания в Холандия. Станка Златева (борба) - олимпийска вицешампионка от Игрите в Лондон в категория до 72 кг. Тервел Пулев (бокс) - бронзов медалист от Олимпиадата в Лондон в категория до 91 кг.

Радослав Златанов (лека атлетика) - бронзов медалист в скок на дължина от Параолимпийските игри, сребро и бронз в скок на дължина и 100 метра бягане на Евро 2012 за спортисти с увреждания в Холандия.