Олимпийска шампионка по кану-каяк Наташа Янич може да се състезава за България, твърдят сръбските медии. „Наташа Янич неочаквано е променила намерението си и ще се състезава за България”, пише днес местният вестник „Блиц”. Преди известно време бе широко разпространено, че Янич се връща в Сърбия, но такава е последната информация от унгарската федерация. Именно за Унгария Наташа Янич се състезаваше в последните години. Интересното е, че Янич е омъжена за българина Адриан Душев /бронзов медалист на двойка каяк с Милко Казанов от в Атланта 1996/.

Босът на унгарската федерация Атила Абрахам казва в интервю за сръбското издание, че заради възникналите усложнения по изискването сръбската федерация да плати на Унгария 150 хиляди евро, Янич е взела соломоновско решение и ще се присъедини към националния отбор на България. „Преди няколко минути разговарях с Наташа и тя ми каза, че ще се състезава за България, като тази възможност е налице, заради брака й с българина Адриан Душев”, коментира Абрахам пред „Блиц”.

Всъщност преди двайсетина дни Наташа Янич бе Белград и обяви, че иска да се състезава за Сърбия. Позицията на Унгария е, че сръбската федерация трябва да плати 150 хиляди евро. Срокът за това е до 31-и октомври. „Не ни интересува кой ще заплати тази сума- федерацията, друга държавна институция, спонсори или лично Наташа. Смятаме, че имаме право на това. Изключение може да има само, заради семейни причини, което значи, че не бихме могли да получим обезщетение само, ако се състезава за България, защото съпругът й е българин”, заявяват от унгарския съюз по кану-каяк.

Наташа Янич не е открита за коментар от сръбските медии, за да потвърди или отрече думите на Абрахам. Председателят на сръбската федерация Мирко Нишович е заявил, че това са: „глупости. Наташа има сръбски паспорт и няма да има пречки”. Треньорът Драган Плавшич обаче смята, че ситуацията не е толкова проста.

Съпругата на бившия български каякар Адриян Душев спечели сребърен медал за Унгария на летните олимпийски игри в Лондон. Наташа Янич има и два златни медала от Атина 2004 и още един златен и сребро от Пекин 2008.